kip naar de dierenarts

Zo is mijn kip hersteld van cloaca prolaps

Voor wie de kwaal niet kent: een cloaca prolaps houdt in dat een deel van de darm via de cloaca naar buiten komt. Onze New Hampshire Betsy heeft het onlangs gehad, maar is er van hersteld. Om andere kippen en kippeneigenaren hetzelfde leed mogelijk te besparen, deel ik graag mijn ervaring.

Het begon met diarree. Ik had wel gezien dat de veren aan het achterwerk van onze kip plakten, maar was niet meteen gealarmeerd. Toen het niet opknapte, kocht ik een fles RopaPoultry Complete dat de weerstand verhoogt en zorgt voor stevigere ontlasting. Toch bleven de veren nat en vies. Opeens zag ik tussen die viezigheid een uitstulping en na wat zoeken op internet ontdekte ik al snel dat dit slecht nieuws was.

Eerder had ik al eens nagedacht over mijn bereidheid om met een kip naar de dierenarts te gaan en nu hakte ik een knoop door: een dierenarts zou haar wellicht kunnen helpen en anders het lijden beëindigen door haar te laten inslapen. Betsy ging dus in een poezenmandje naar de dierenarts.

kip naar de dierenarts
Betsy in de wachtkamer bij de dierenarts.

Bij de dierenarts

De dierenarts bevestigde mijn vermoeden: een cloaca-prolaps. Ze maakte alles schoon, verwijderde een stukje afgestorven darm, ontdekte zelfs een paar maden die zich gelukkig nog niet hadden ingevreten en spoot een spray op de cloaca om eventuele achtergebleven maden te doden. Daarna duwde ze de darm terug. Terwijl ze een injectie met antibiotica klaarmaakte perste Betsy haar darm echter meteen weer naar buiten. De behandeling volgde dus opnieuw en omdat de dierenarts de situatie ‘niet hopeloos’ vond, maakten we een afspraak om de volgende dag opnieuw een injectie met antibiotica te halen.

Betsy maakte de volgende morgen een fittere indruk, ondanks dat er opnieuw sprake was van een prolaps. De ontsteking leek echter al af te nemen en dat was een voorwaarde voor herstel. Dan zou de zwelling afnemen en de darm op zijn plaats blijven. Ondertussen bleef ik een onderhoudsdosering RopaPoultry Complete geven. Het is een natuurlijk middel op basis van kruiden dat je in het drinkwater kunt doen.

Hersteld

Een paar keer per dag kijk ik naar mijn kipjes, maar nu deed ik dat natuurlijk nog vaker. Het gedrag van Betsy zag er weer normaal uit. Ze scharrelde en had haar trotse houding weer aangenomen. Ik bleef de cloaca controleren en constateerde elke keer dat alles er rustig uitzag. De veren droogden op en Betsy kreeg uiteindelijk niet alleen haar gezondheid, maar ook haar pluizige kontje terug. Vrijwel meteen daarna begon trouwens de rui, wat het verenkleedje dan weer behoorlijk verpest, maar dat komt wel weer goed.

New Hampshire en Bleu des landes
Betsy (rechts) samen met haar ‘zusje’ Nelly.

Langdurige diarree

Volgens de dierenarts wordt de cloaca prolaps vaak veroorzaakt door langdurige diarree. De kip gaat daardoor persen. Diarree moet dus snel verholpen worden. RopaPoultry Complete heeft volgens mij dat probleem wel opgelost, maar toen was het grotere probleem inmiddels al ontstaan. De volgende keer begin ik onmiddellijk met dit middel en hoop ik deze ellende te voorkomen. Het is ook fijn om te weten dat ze bij de dierenartsenpraktijk in mijn woonplaats raad weten met kippenkwalen.

Toevoeging na een paar maanden: Betsy is uiteindelijk toch overleden, dat lees je elders op deze site. De cloaca prolaps is niet terug gekomen, maar ze is er waarschijnlijk wel door verzwakt. Ze heeft ook geen eieren meer gelegd, dus ik vermoed dat er inwendig meer schade was ontstaan dan we toen wisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.