knuffelbijen

Help mee aan de bestuiving van planten, neem knuffelbijen!

Iedereen kan bijen houden en op die manier een piepklein beetje bijdragen aan de bestuiving van planten. Bovendien is het ontzettend leuk om naar ze te kijken en je te verdiepen in de manier waarop ze leven.

Knuffelbijen zijn eigenlijk rosse metselbijen. Dit zijn solitaire bijen die dus geen volk vormen. De naam danken ze aan de gewoonte om eieren in een holte te leggen en die dicht te metselen. Hun koosnaam heeft te maken met hun vriendelijke karakter. Ze zijn niet agressief en dus helemaal niet vervelend om in de buurt te hebben. Je kunt ze daardoor ook gemakkelijk van dichtbij bekijken.

knuffelbijen
Eerst zie je af en toe een mannetjesbij naar binnen vliegen, later wordt het een stuk drukker.

25 tot 100 bijen

Op www.knuffelbijen.nl worden verschillende mogelijkheden geboden voor het aanschaffen van knuffelbijen. Zo kun je ook kiezen voor rode knuffelbijen, wat eigenlijk gehoornde metselbijen zijn. De populaties zijn klein (25 bijen), middelgroot (50 bijen) of groot (100 bijen).

Bijen per post

Hoe komen ze bij jou? Per post! Ze komen in cocons en de bijen zijn dan in winterrust. De pakketjes worden pas vanaf februari verzonden, omdat de kokers met de cocons dan buiten geplaatst kunnen worden. Bestellen voor volgend jaar kan wel, ze worden dan gewoon later geleverd. Wie tussen 1 mei en 31 januari bestelt, krijgt 10 procent extra bijen, omdat je er even op moet wachten. Als je ze cadeau wilt geven in deze periode kun je een cadeaubon bestellen.

Bijen en hotel plaatsen

Op de website kun je ook verschillende bijenhotels kopen en er zijn pakketten die bestaan uit bijen en hotel. Ik koos voor een pakket met 50 bijen en een hotel waar de koker in geplaatst kon worden. Toen het hotel op de ideale plaats hing, hoefde ik alleen nog maar het stickertje van het kokertje te verwijderen, zodat de koker open was. Al snel werden de eerste bijen wakker en omdat het een tijdje prachtig weer was, zoemde het al snel van de bedrijvigheid rond mijn hotelletje. De bijen leven ongeveer zes weken, maar bij goed weer werken ze de hele dag en leven ze korter. Bij mij zaten de gangetjes na een week of drie vol met eitjes en voedsel voor de jongen en waren de gangetjes dichtgemetseld. De volwassen bijen zag ik daarna steeds minder.

Mijn bijenhotel met het kokertje vol bijencocons erin. De jonge bijen ontwikkeld zich nu in de gangetjes en komen volgend jaar uit de gaatjes die nu dichtgemetseld zijn.

Knuffelbijen in de winter

Het hotel kan het hele jaar blijven hangen. Uit de eitjes komen larven die de voorraad stuifmeel opeten. Als het voedsel op is, maakt de larve een cocon en verandert dan in een jonge bij. In de winter blijven deze jonge bijen in het hotel en als het een tijdje lekker weer is, komen ze naar buiten en herhaalt het proces zich.

bijenhotel knuffelbijen
Zo zien de gangetjes er nu uit: dichtgemetseld, maar sommige gaatjes lijken opengepikt door vogels. Ik heb begrepen dat de eitjes en later larven achterin de gangetjes zitten, veilig voor vogels.

Ik vond het ontzettend leuk om de knuffelbijen bezig te zien. Je herkent ze onmiddellijk, ook als ze niet in de buurt van hun hotel zijn. Ik moet misschien nog wel wat meer voorjaarsbloeiende planten in de tuin zetten, want begin april bloeide er nog niet zoveel. Ik hoop dat mijn bijtjes de winter goed doorkomen en verheug me nu al op vrolijk gezoem volgend voorjaar.

Laat jij volgend voorjaar ook wat knuffelbijen in jouw tuin wonen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.